Sietspiedes sietu izgatavošana: Cik tas ir sarežģīti?

Sietspiedes sietu izgatavošana: cik sarežģīti tas ir?

Vai zināji, ka sietspiedes apdrukas tehnoloģijai ir vairāk nekā 1000 gadu sena vēsture? Tā joprojām ir bieži izmantota tehnika tās sniegto priekšrocību dēļ! Kā norit sietspiedes sietu izgatavošana? Kas ir šie sieti? Kāda ir to izgatavošana? Par visu svarīgāko uzzini šajā rakstā!

Kas ir sietspiede?

Sietspiede ir tradicionāls apdrukas process, kurā trafareta attēlu pārnes uz virsmas, izmantojot trīs galvenos elementus – metāla rāmī iestieptu sietu (katrai apdrukas krāsai nepieciešams atsevišķš siets), krāsu un rākeli (gumijas lāpstiņu). Sietspiedes pamatprocess ietver trafareta izveidi uz sieta un pēc tam krāsas izspiešanu, lai uzdrukātu vēlamo dizainu uz apdrukājamās virsmas. Sietspiedē visbiežāk tiek izmantots papīrs un audums, taču var izmantot arī citus materiālus – metālu, koku un plastmasu. 

Kas ir sietspiedes sieti?

Sietspiedes sieti ir viens no galvenajiem šādas drukas tehnikas elementiem. Tie sastāv no rāmja un poliestera vai neilona sieta, kas uzstiepts uz rāmja, lai būtu iespējams veikt apdruku. 


Uz šī sieta tiek iegūts reproducējamais attēls, jeb, citiem vārdiem sakot – tiek nosegti visi sieta caurumi, izņemot drukājamos. Ko der zināt par sietspiedes sietiem?

  • Ir dažādi sietu veidi atkarībā no diegu skaita, ko tie satur uz kvadrātcentimetru, kas var būt no 15 līdz 165. 
  • Jo lielāks ir pavedienu skaits uz ekrāna, jo labāka būs galīgā izšķirtspēja un detaļu precizitāte. 
  • Svarīgi atcerēties, ka sietiem ar lielāku pavedienu skaitu ir nepieciešama šķidrāka krāsa, lai to varētu veiksmīgi uzklāt uz auduma.

Kā tiek izgatavoti sietspiedes sieti?

Drukāšana sietspiedes tehnikā ir gana sarežģīts process, kas prasa zināšanas un pieredzi, lai apdruka būtu kvalitatīva. Kā notiek drukāšana sietspiedes tehnoloģijā un kādu lomu procesā ieņem paši sieti?

  1. Dizaina sagatavošana. Tas ir pirmais solis. Dizainu var sagatavot digitāli kādā no grafiskā dizaina programmām. Pēc tam to izdrukā uz speciālas filmas, izmantojot īpašu tam paredzētu printeri un tintes. To var arī uzzīmēt ar roku uzreiz uz filmas.
  2. Sietspiedes sieta sagatavošana. Lai sagatavotu sietu, uz tā tiek uzklāta gaismjūtīga emulsija. Pēc tam emulsija uz sieta tiek žāvēta tumšā vidē.
  3. Attēla ekspozīcija. Kad emulsija ir nožuvusi, uz speciālās filmas izdrukātais attēls tiek cieši pielikts pie tās (parasti to dara, izmantojot vakuumu). Pēc tam ekrāns tiek pakļauts UV gaismas avotam. Gaisma sacietina emulsiju visur, izņemot vietas, kur dizains bloķē gaismu. Tādejādi uz emulsijas tiek projicēts drukājamais attēls.
  4. Skalošana. Pēc ekspozīcijas ekrānu rūpīgi noskalo ar ūdeni. Nesacietējusī emulsija tiek nomazgāta, atstājot uz ekrāna atvērtas vietas, kurām sietspiedes krāsa izies cauri.
  5. Sieta pozicionēšana. Sieta rāmja malas un neizmantotās daļas tiek nolīmētas ar speciālu līmlentu. Pēc tam, ņemot vērā apdrukājamo krāsu skaitu, katrs siets tiek stingri fiksēts drukas iekārtā un precīzi novietots pareizajā pozīcijā.  
  6. Drukāšana. Uz katra sieta tiek uzklāta dizainam atbilstoša toņa krāsa, sietspiedes siets tiek novietots uz apdrukājamā apģērba. Krāsa, izmantojot rākeli, no augšpuses tik izspiesta cauri trafareta atvērtajām vietām. Dizains nokļūst uz apģērba.
  7. Žāvēšana. Pēc drukāšanas krāsai ir jāizžūst. Atkarībā no izmantotās apdrukas krāsas veida un drukas virsmas to var izdarīt, žāvējot parastā telpas temperatūrā vai izmantojot siltuma avotu - celtniecības fēnu, īpašu starpžavēšanas iekārtu, termo tuneli vai termo presi. 
  8. Tīrīšana. Pēc lietošanas sieti rūpīgi jānotīra, lai noņemtu krāsu un emulsiju, kā arī attaukotu to. Tas nodrošina, ka sietu var atkārtoti izmantot turpmākiem drukāšanas darbiem.

Ieskatam - īss video no procesa TingPrint sietspiedes darbnīcā:

 

 

Cik grūta ir sietspiedes sietu izgatavošana?

Lai arī paša spēkiem ir iespējama sietspiedes sietu izgatavošana arī mājas apstākļos, tas būs sarežģīti un bez papildu zināšanām nereti pat neiespējami. Jāņem vērā, ka augstas kvalitātes, izturīgas apdrukas uz dažādiem materiāliem nodrošina pieredze sietspiedes trafaretu izgatavošanā, atbilstošas drukas iekārtas (piemēram, sietspiedes karuselis), kas ļauj sietu iepozicionēt precīzi, kā arī iemaņas krāsas uzklāšanā un apdrukas krāsu un to piedevu receptes un kvalitāte.


Tāpēc, lai iegūtu patiesi noturīgu augstākās kvalitātes apdruku, ieteicams apdruku sietspiedes tehnikā uzticēt profesionāļiem – piemēram, mums, TingPrint komandai. Mūsu uzkrātās zināšanas par sietspiedes sietu izgatavošanu, sagatavošanu un visu sietspiedes apdrukas jomu garantē, ka iegūsi vēlamo apdruku ne tikai kvalitatīvi un ar ilgnoturīgu rezultātu, bet arī ātri. Sazinies ar mums, lai pasūtītu nepieciešamo!

Zane Babre Pieredzējusi auduma apdrukas speciāliste ar specializāciju sietspiedē. Sietspiedes darbnīcas TingPrint līdzdibinātāja un īpašniece. Mīl sietspiedi kā apģērba apdrukas tehnloģiju un joprojām priecājas par katru apdrukāto apģērba vienību kā par pašu pirmo.
Atpakaļ uz blogu